Antalya Diplomasi Forumu 2026’da gerçekleştirilen ‘Filistin için Tek Yürek: Eğitimde Yıkıma Karşı Geleceği Korumak’ oturumu, eğitim hakkının korunması açısından kritik mesajlar içerdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yaptığı konuşma, hem Türkiye’deki son gelişmeler hem de Filistin’deki eğitim krizi açısından büyük önem taşıyor.
Forum kapsamında BM Genel Sekreteri Çocuklara Yönelik Şiddet Özel Temsilcisi Najat Maalla M’jid, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı’nın eşi Mirela Becirovic ve Exeter Üniversitesi’nden Akademisyen Ilan Pappé de konuşmacılar arasında yer aldı.
Türkiye’deki Okul Saldırılarına İlişkin Açıklamalar
Emine Erdoğan, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki okullarda yaşanan silahlı saldırılara değinerek derin üzüntüsünü dile getirdi. Bu saldırılarda hayatını kaybeden öğretmen ve öğrenciler için dua ederken, eğitim camiasına başsağlığı diledi.
“Çocuklar ve gençler, bir milletin ümidi ve yarınlarıdır. Onları içine düştükleri bu şiddet sarmalına terk edemeyiz” diyen Erdoğan, şiddetle mücadelede kararlılık vurgusu yaptı.
Dijital şiddet içerikleri konusunda da uyarılarda bulunan Erdoğan, özellikle aşağıdaki alanlarda dikkatli olunması gerektiğini belirtti:
- Sosyal medya platformlarındaki kontrol edilmeyen içerikler
- Video oyunlarındaki şiddet unsurları
- Kültür endüstrisindeki olumsuz etkiler
- Çocuklar üzerindeki psikolojik yıkım
Filistin’de Eğitimin Direniş Sembolü Haline Gelmesi
1948’den bu yana Filistin halkının eğitimi bir direniş ve varoluş cephesi olarak gördüğünü vurgulayan Erdoğan, mülteci kamplarında kurulan ilk okulların bu kararlılığın göstergesi olduğunu söyledi.
7 Ekim sonrasında Gazze’de yaşanan gelişmeler hakkında şu değerlendirmeleri yaptı:
| Durum | Rakamlar |
|---|---|
| Yıkılan okul/üniversite binası oranı | %90’dan fazla |
| Eğitime erişemeyen çocuk oranı | %60 (637 bin çocuktan) |
| Eğitim alamayan üniversite öğrencisi | 90 bin |
| Psikososyal desteğe muhtaç çocuk | 1 milyondan fazla |
Kültürel Mirasın Hedef Alınması
UNESCO verilerine göre 7 Ekim 2023 – 24 Mart 2026 tarihleri arasında Gazze’de 164 kültür varlığının hasara uğradığını belirten Erdoğan, bunun tesadüf olmadığını vurguladı.
Yıkılan önemli merkezler arasında şunlar yer alıyor:
- Gazze şehri merkez arşivleri
- Gazze İslam Üniversitesi Kütüphanesi
- Büyük Ömeri Camisi Kütüphanesi
- Çeşitli camiler ve kiliseler
- Tarihi müzeler ve çarşılar
“İsrail, kütüphaneleri, arşivleri, yüzyılların yadigarı kültür varlıklarını kasten bombalıyor” diyen Erdoğan, bunun sistematik bir yok etme stratejisi olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin İnsani Yardım Çabaları ve Gelecek Planları
Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye 110 bin tondan fazla insani yardım ulaştırdığını belirten Erdoğan, bu çabaların Kızılay, AFAD ve Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda yürütüldüğünü açıkladı.
2023’te İstanbul’da düzenlenen ‘Filistin İçin Tek Yürek Lider Eşleri Zirvesi’nin sonuçlarına değinen Erdoğan, 21 ülkenin daha Filistin Devleti’ni tanıdığını müjdeledi.
Gelecek için önerilen çözümler şunlar:
- Güvenli eğitim alanları oluşturulması
- Dijital kaynaklarla uzaktan eğitim imkanları
- Radyo yayınları aracılığıyla alternatif öğretim
- Yıkılan okulların yeniden inşası için ortak projeler
- Psikososyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi
Sıkça Sorulan Sorular
Antalya Diplomasi Forumu 2026’da hangi konular ele alındı?
Forum kapsamında Filistinli çocukların eğitim hakkı, Türkiye’deki okul güvenliği, uluslararası insani yardım koordinasyonu ve barış diplomasisi konuları ele alındı. Özellikle eğitimde şiddete karşı koruma mekanizmaları üzerinde duruldu.
Türkiye Filistin’e nasıl destek oluyor?
Türkiye, Kızılay, AFAD ve Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla 110 bin tondan fazla insani yardım gönderdi. Ayrıca diplomatik çabalarla 21 ülkenin Filistin Devleti’ni tanımasını sağladı ve UNRWA’ya destek vermeye devam ediyor.
Sonuç olarak, Emine Erdoğan’ın Antalya Diplomasi Forumu 2026’daki konuşması, hem yerel hem de uluslararası düzeyde eğitim hakkının korunması konusunda önemli mesajlar içeriyor. Türkiye’deki okul güvenliği sorunları ile Filistin’deki eğitim krizi arasında kurulan bağ, çocukların korunması konusunda küresel bir yaklaşım gerekliliğini ortaya koyuyor. Gelecekte inşa edilecek barışçıl dünya için eğitimin temel hak olarak korunması, tüm uluslararası toplumun ortak sorumluluğu olarak değerlendirilmelidir.


MEB
MEB
MEB
MEB
MEB
MEB

MEB